DELLA-GALLÉRIA

Ez a blog azért jött létre, hogy te is tudd: "Minden gyermek művész, a gond csak az, hogyan maradjon művész, felnőtt korában is." Pablo Picasso
2010. február 22., hétfő

A SZEM RAJZOLÁSA

A szem a lélek tükre


Arcot, azon belül szemet szeretek a legjobban rajzolni. A szem ősi szimbólum, a látás, belátás, megértés, intellektuális befogadás jelképe. Ha ránézek valakire, a szemét nézem, a pillantását keresem. Hozzáértők azt mondják, a hosszú szemkontaktus az embereknél agressziót vagy szexuális érdeklődést jelent. Szerintem a szem, kifejezetten könnyen rajzolható. Ezért kezdük a szem rajzolásával.

Szem helye és formája


A szem a koponya középtáján a felezővonaltól jobbra-balra helyezkedik el. Fontos tudni, hogy a két szem között egy szemnyi távolság van. Hiba lehet, hogy a szemet „szilvamag” szerűen, ill. az íriszt teljes körként rajzolják (ilyenkor eszelősnek, őrültnek tűnik a szem). A szem formája inkább rombusz alakú, az íriszből a felső szemhéj jókora részt eltakar. (Ezek az ábrázolások nem vonatkoznak pl.: az ázsiai szemekre, ahol a felső redő hiányzik.) A képen levő szem nem fejez ki érzelmet, az általános arányokat mutatja be, szempilla nélkül lehet férfi, vagy női szem is.

A szem és a kor

Teljesen másként kell rajzolni a gyermek vagy az idős szemet. Meghatározó a méret a koponyához viszonyítva, a gyermekszem esetében nagyobb a két szem közötti távolság, a szemhez viszonyítva az írisz arányaiban nagyobb és egy két „párnás” ráncocska jellemzi. A kor előre haladtával változik a szem formája, elsősorban a felsőszemhély, sokszor el is tűnik, a szem fénye csökken, a ráncok megszaporodnak.

Érzelmek a tekintetben

A szemen keresztül az érzelmet a szivárványhártya közepén levő (fekete) pupilla és a fénypont nagyban meghatározza. A szempillákkal karaktereket ábrázolhatunk pl.: cica szem. Nézd meg hosszan, alaposan a tükörben a saját szemed, másolj kész műalkotásokat, és fotókat ezekből nagyon sokat tanulhatsz. Napsütéses szép napot kívánok nektek az alkotáshoz. Következő alkalommal az ajkakat járjuk körbe. 

1 megjegyzés:

  1. Kedves művésznő!

    Én egy 16 éves lány vagyok, aki próbálkozik a grafitrajzzal.Nagyon örültem, mikor rátaláltam erre az oldalra, és sokat segítettek a tanácsok, amiket itt találtam.Azonban nekem nagy problémát jelent még az élethű szemöldök rajzolása.Vagy olyan lesz, mintha ráfestették volna az arcra, vagy nagyon dús, sűrű és hosszúszálúra sikeredik.
    Nem tudom hozzá eltalálni a megfelelő keménységű ceruzát, és a rajzolásnál a szálirányt sem. Nagy segítséget nyújtana, ha erről is írna néhány szót a blogjában!
    Előre is köszönöm!

    VálaszTörlés

Related Posts with Thumbnails